среда, 15. април 2009.

First woman space tourist










Amerikanka Iranskog porekla Anusa Ansari vratila se iz svoje prve posete kosmosu.






Anusa je 40-to godisnja muslimanka koja je imala tu cast da ode u kosmos kao prva zena koja je to ucinila.



Ruski kosmicki brod "Sojuz TMA-8" uspesno se spustio na teritoriju severnog kazahstana u Centralnoj Aziji.



Sa 11-dnevnog putovanja se vratila u drustvu dvojice profesionalnih kosmonauta Pavela Vinogradova i Dzefa Vilijamsa.



"Doveli su me kuci zivu i zdravu"uspela je da kaze mnogobrojnim ljudima koji su ih docekali."Bilo je to neponovljivo iskustvo."



Sa 16 godina preselila se sa porodicom u SAD gde su se obogatili na projektima novih tehnologija.Oni su i sponzori kosmickih istrazivanja a Anusu nikada nije napustio san o letu u kosmos.



Strucnjak za elektrotehniku Ansari je rodjena i odrasla u Teheranu,a u Americi je stekla izuzetno obrazovanje zavrsivsi elektrotehniku i postdiplomske studije na univerzitetu Dzordz Vasington.



Naknadno je u Americi prokrcila sebi put od konsultanta velikih firmi do predsednika telekomunikacione kompanije.




Ansari je za let u svemir platila dvadeset miliona dolara.




Tokom leta Anusa je vodila dnevnik gde je do detalja opisala svoje utiske.




Rekla je da je pre oblacenja kosmicke uniforme kompletno bila istrljana alkoholom kao i clanovi posade.Posle kratke molitve napustili su prostoriju ostavljajuci autograme na vratima,sto je praksa jos iz vremena Jurija Gagarina.Soba se pospremala tek sledeceg dana protiv malera.




Odvajanje od zemlje bilo je lagano da bi onda naglo nastupilo bestezinsko stanje.




Na putu do medjunarodne svemirske stanice Anusa je zaspala a kada se probudila bila je vedra i srecna,ali kada se protegla u bestezinskom stanju pozlilo joj je I to se naziva "kosmicki sindrom''.




Kada je bio otvoren luk za povezivanje sa medjunarodnom kosmickom stanicom Anusa je osetila miris zagorelih kolaca sa bademima.Njoj je kosmos zamirisao na kuhinju.




Clanovi kosmicke stanice su ih odusevljeno docekali.




Higijenu u kosmosu je veoma tesko odrzavati.Njoj nije bilo dozvoljeno da ponese stvari za licnu higijenu vec je morala da koristi samo par proizvoda prirodnog porekla bez mirisa koje su odobrili strucnjaci.


Posebno je zanimljivo pranje zuba jer pasta posle ne moze da se ispljune nego mora da se guta




Zatim pranje kose:Vodom iz kese poliva se teme dok se ne stvori veliki mehur a zatim se nanosi sampon za suvo pranje kose i vrlo je bitno da se ne napravi neki nagli pokret jer bi se u tom slucaju razleteli mehurici od sapunice po celom prostoru sto ne sme da se desi.

"To je cudesno osecanje slobode i raspolożenja. Kada sam kroz prozor ugledala Zemlju, posle su mi suze. Nasa planeta izgleda velicanstveno okrecuci se obasjana suncevim zracima. Nema nijednog traga granica i razdora, jedna totalna lepota. Zelela bih da mogu svi to da osete. Posebno politicari."

Нема коментара:

Постави коментар