понедељак, 20. април 2009.


Ruža (lat. Rosa) je rod zeljastih biljaka iz familije Rosaceae. Uzgaja se zbog lepih mirisnih cvetova i do danas postoje mnogi hibridi i kultivari ruža koji se međusobno razlikuju po boji i izgledu cveta, mirisu i postojanju trnova. Postoji veliki broj divljih ruža, čiji se plod (šipak, šipurak) bogat vitaminom C koristi u ishrani i za pripremu čajeva. Od oko 100 vrsta roda Rosa u Srbiji raste dvadesetak.


Ruza(naročito divlja ruža) Ruža se pored svoje lepote i mirisa kao ukrasno cvece koristi u: kozmetici, medicini i kulinarstvu.


RUZA U KOZMETICI
Ruža se u kozmetici koristi najčešće kao eterično ulje ili se miris (ekstrakt) dodaje u parfeme šampone ili razne kreme.
RUZE U KULINARSTVU
U kulinarstvu ruža često služi kao zacin ali se u nekim krajevima pravi slatko ili dzem od ruže a kao poslastica najpoznatiji je ratluk sa ukusom ruže.
Ratluk ili Rahat-lokum je vrsta slatkog deserta, pihtijaste mase od pirinčanog brašna ili skrobnog brašna sa dodatkom šećera u prahu.
Ratluk je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i u Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.
Za dobijanje posebnih vrsta ratluka dodaju se: pavlaka, razni sokovi, sirup od ružinog cveta, preliv od čokolade, sok od limuna, komadići badema, komadići oraha, komadići lešnika ...
Rec ratluk (rahat-lokum) potiče od turskih reči koje su verovatno adaptacija arapske sintagme koja znači „zadovoljstvo za grlo.
RUZA U MEDICINI

Ružin šipak se ranije a i danas koristio za čajeve protiv raznih tegoba a danas se sastojci ruže i šipka koriste za spravljanje lekova.

Нема коментара:

Постави коментар