понедељак, 20. април 2009.

Slatko od mladih orascica


Za ovu poslasticu vam treba malo vise vremena.

Ako volite da spremite nesto sto se danas retko ko seti i da odusevite ljude onda je ovo pravi izbor.

Moja baka je cesto imala tamo negde duboko u nekom starom ormaru sakrivenu poneku teglu ovog slatka jer je znala koliko ga obozavam.

Da bi spremili slatko od mladih orascica potrebno vam je 1 kilogram orascica koje ce te nabrati krajem juna ili pocetkom jula dok su onako mali.

Odsecite im vrhove i sa jedne i sa druge strane,zatim ih probodite debljom iglom i ostavite potopljene u loncu nedelju dana.

Vodu menjajte1-2 puta u toku dana kad vam je najzgodnije.

Sledece nedelje stavite odstajale orascice da se bare ali ne da vriju.Kad voda dostigne tacku kljucanja prosipajte je,pa opet nalijte hladnom vodom i tako 8-10 puta.

Posto su orascici obareni i meki sada sa njih oljustite tanku kozicu,isperite hladnom vodom i ostavide ih da se ocede.

Za to vreme vi napunite serpu vodom dodajte saku secera sa sipkom vanile i tu spustite orahe da prokljucaju jedno dva do tri puta.I onda sklonite sa vatre pa ih opet ostavite da odstoje nekoliko sati.Mozete nastaviti cak i sledeceg dana.

Sledece sto trebate uraditi je da stavite u serpu gde cete kuvati slatko dva kilograma secera,prelijete ga hladnom vodom samo da ogrezne i stavite ga da se kuva.U tu serpu stavite ocedjene orascice i kuvajte ih dok sok ne bude dovoljno gust.

Na pet minuta pred kraj stavite dva limuna isecena na kolutove i jednu veliku sipku vanile.Kad serpu izmaknete sa sporeta skinete penu obavezno, pokrijete serpu vlaznom krpom i ostavite da prenoci pa tek sutra sipate u tegle.

Нема коментара:

Постави коментар