понедељак, 20. април 2009.

Spanac u borbi protiv bolesti


Svi smo zapamtili da je Popaj dobijao supersnagu jedući spanać, ali je takođe imao i drugih koristi od ove namirnice: smanjivao je rizik od osteoporoze, srčanih bolesti, raka debelog creva i drugih bolesti.
Naučnici su identifikovali najmanje trinaest različitih jedinjenja u spanaću koja imaju antioksidantsko i antikancerogeno dejstvo. U najnovijim istraživanjima, oni pokušavaju da izoluju elemente ove biljke, u stalnoj borbi za pronalaženje leka protiv raka.
Za održavanje zdravlja kostiju, veoma su važni elementi koje spanać sadrži. Na prvom mestu mislimo na vitamin K1, kalcijum i magnezijum, koje ova namirnica sadrži u dovoljnim dnevnim količinama.
Za obolele od arteroskleroze i srčanih oboljenja, samo nekoliko namirnica može se porediti sa spanaćom po hranljivoj vrednosti; pre svega zato što je spanać izvanredan izvor vitamina C i vitamina A. To su važni antioksidanti koji funkcionišu tako što redukuju količinu slobodnih radikala u telu. Na primer, jedna činija skuvanog spanaća može vam obezbediti 295% dnevne potrebe za vitaminom A.
Bistrije razmišljanje uz pomoć spanaća? Zvuči vam preterano? Ali, ova tvrdnja ima naučnu potvrdu. Vršeći oglede sa životinjama, naučnici su dokazali da spanać pomaže u zaštiti od stresa, što je savremenom čoveku više nego potrebno. Takođe, redovno konsumiranje ovog povrća sprečava slabljenje moždanih funkcija do koga dolazi u starijem dobu. Labaratorijske životinje čija je ishrana bila bogata spanaćem pokazale su znatan napredak u učenju nekih radnji.



SPANAC U DIJETI PROTIV RAKA
Ishrana utice na svaku pa i najtezu bolest.U slucaju raka treba sto cesce jesti spanacu kombinaciji sa pirincom. Spanac se pirjani u sopstvenomsoku s malo ulja od maslina. Dodati spanacu kuvani pirinaci zaciniti s limunovim sokom i malo sveze narendanecrne rotkve. Neka duze vreme to bude glavna hrana.
LEKOVITA SALATA OD SPANACA

Svako kuvanje smanjuje biolosku vrednost namirnica.Zato je preporucljivo svakog dana pojesti nesto presnog povrca i voca.Za salatu se uzimaju mladi listovi spanaca,zacine se sa dosta seckanog belog luka,limunovim sokom i maslinovim uljem;ko voli neka sve to umesa u jogurt - bice osvezavajuce.Ova salata se narocito preporucuje djacima,studentima i drugim umnim radnicima.

CAJ OD SPANACA
ZA BOLJI RAD JETRE, MOKRACNE BESIKE I PROBAVNIH ORGANA

Saku lisca od spanaca preliti sa 2 decilitra kljucale vode.
Ostaviti poklopljeno 10 minuta, zatim procediti.Piti triput dnevno pre jela po solju.
NA ZDRAVLJE VAM BILO.

Нема коментара:

Постави коментар